Kártékonyan hatékony!

Mindenkivel előfordult már, hogy az utcán, otthon, vezetés közben, vagy csak egy hivatalos levelet olvasva valami olyan szabállyal, követeléssel szembesült, amire ott és akkor az értelmetlenség légmentesen záró búrája borult és köpni nyelni sem tudott. A blog az általam tapasztalt érthetetlen társadalmi, politikai jelenségekkel, szituációkkal, szabályokkal, megrögzött emberi viselkedésformákkal foglalkozik. Vitába lehet szállni, egyet lehet érteni, ki is lehet oktatni, el is lehet magyarázni bármit. Besértődni nemér!! Egyébként meg én írom...

Friss topikok

Állj, és fizess, a csatát mi nyertük!

2011.09.13. 11:19 crazy papa

 

Fizetünk, mert használjuk az úttestet, ami az autóknak készült és fizetünk, ha megállunk, hiszen foglaljuk a helyet. Foglaljuk valaki olyan elől, akinek szintén fizetnie kell. Azt mondják az okosok, hogy azért van szükség a parkoló díjra, mert idézem: „A parkolási díj egy szabályozási eszköz. A motorizáció fejlődésével a nagyvárosok központjában és egyes részein ugrásszerűen nőtt azok száma, akik parkolni szeretnének, ezért vált szükségessé a szabályozás, a fizető övezetek kijelölése. A megfelelő mértékű várakozási díj hivatott a kereslet- kínálat egyensúlyának megteremtésére.” Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy egy újabb bőrt lehet lehúzni az emberekről. Tehát piac lett a parkolás, hiszen kereslet-kínálatról beszélünk. Én nem találok sem keresletet, sem kínálatot a rendszerben. Sőt sokszor parkolóhelyet sem. E mögött nincs reális magyarázat, pusztán a pénz beszedés, akár díj, akár büntetés formájában. Arról nem beszélnek, hogy amennyiben fizet az illető, akkor máris nem gond, hogy oda állt, ahova. Új parkolási területek persze nem épülnek, csak a meglévő kínálatot "szabályozzák". A törvény szerint díjfizetési kötelezettség olyan területen és időszakra rendelhető el, amelyen az adott időszakban a települések közterületeinek parkolásra alkalmas részein az átlagos parkolási foglaltság meghaladja a 70 százalékot. Na, arra azért kíváncsi lennék, mi alapján számolják a 70%-t. Érdekes még, hogy a 70%-t meghaladó terheltség csökkenésekor is fizetős marad a szakasz és az autósok más utcákba tömörülnek. Ettől kezdve azon a területen lépi át a terheltség a 70%-t. Ezzel a módszerrel minden környező utca is fizetőssé válik.
Számomra ez olyan, mintha azt mondanák, hogy ne légy zsebtolvaj és ezt törvényekkel szabályozzuk, de ha fizetsz, akkor lehet lopni.
Tulajdonképpen béreljük az önkormányzattól a helyet. Jó rendben, akkor gyakorlatilag, mint bérlő, bármit tehetek a területtel, nem igaz? Hát nem. Akkor viszont kérdés, hogy mire a parkoló díj. Nem bérlünk, és nem foglaljuk a polgármester helyét? Akkor meg minek fizessek, ha egyébként nem tiltott helyen állok?! Ja, kell a plusz bevétel az önkormányzatnak. Értem. Hát az nekem is kell, még sem szedek be maffia módra pénzeket, hogy valaki elsétál a házam előtt nap, mint nap.
Ami sokkal bosszantóbb az egészben, hogy gyakorlatilag egy átlagos órabér összegét kell bedobálni az automatába. A parkolás díja a törvény szerint nem haladhatja meg az előző év szeptemberében érvényes és az azt megelőző 11 hónapban 1 liter 95-ös benzin havi átlagárának a kétszeresét. Ez konkrétan 2010-ben pl. 550 Ft volt. Hát nagyon megnyugtató. Köszönjük a szabályt. 550 Ft a semmiért, hiszen szolgáltatás sem jár érte. Nem őrzik az autót, nem mossák le és egyáltalán senkit sem érdekel, ha fizettem. Ha nem fizettem, akkor még kép is készül róla, ami a könyörgő tulaj kérésére sem törölhető.
És fizetek az egészségügyi intézmény előtt, fizetek az iskola-óvoda-bölcsöde előtt. Ez lenne a kereslet-kínálat alappillére? Tehát, ha fizetős övezetbe esik az iskola, vagy az orvosi rendelő, akkor vagy megállok hat utcával messzebb, ahol nem kell fizetni, vagy dobálom a pénzt. Csodálatos ez a piaci felfogás: barom szülő, ide hozod a gyereket, tehát meg akarsz állni 20 percre, akkor mi adunk neked helyet HA és AMENNYIBEN fizetsz érte. Ha nem fizetsz, akkor megbüntetünk, vagy mehetsz a francba 6 utcával odébb és onnan sétálj majd a gyerekkel mínusz 10 fokban akár.
Kérdezem én, ha már így alakult a helyzet, miért nem lehet kedvezményes engedélyt beszerezni az önkormányzattól,  - aki egyébként szánt szándékkal fizetőssé teszi a gyakran látogatott iskolás-óvodás-rendelős útszakaszokat - vagy például egy igazolást az iskolától, hogy ebben a tanévben a gyermek ide jár, és még nem tud tömeg közlekedni. Mellesleg létezik parkolási engedély, ami állandó lakcímhez van kötve, illetve csak a lakcím szerinti körzet utcáira érvényes. Sajnos még vásárolni sem lehet kedvezményes éves parkolási engedélyt.
Senki se szólna, ha 20 Ft lenne egy óra, vagy például 5000 Ft-ért lehetne éves engedélyt vásárolni. És azért nem lehet ilyen eszközökkel élni, mert itt a nyerészkedés a cél, nem a békés együttélés.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdezemen.blog.hu/api/trackback/id/tr323222787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása